Loading...

Je hennen beschermen tegen vossen

Vossen zijn de ergste nachtmerrie van elke kippenhouder. Het is het meest verschrikkelijkste moment voor elke kippenhouder: een vos komt op een of andere manier in je ren en hok en doodt één of meer van je dierbare, geliefde kipjes.

Hoe hebben ze dit voor elkaar gekregen?

Een vos is een sluwe, slimme vijand. Ze zullen je hok en je ren zorgvuldig bestuderen. Ze zijn volhardend en leren snel. Een vos zal niet snel opgeven. Ze wachten tot de kust veilig is en doen dit zelfs al dagen op voorhand.De meeste aanvallen gebeuren in de vroege ochtenduren of ’s nachts, maar het kan helaas ook gewoon overdag gebeuren. In het voorjaar jagen de vossenjongen samen met hun moeder, en dit vaak overdag. Jonge welpen zijn ook niet zo op hun hoede voor mensen, dus je ziet ze eerder in augustus, wanneer ze voor het eerst hun moeder verlaten.

Het beschermen van uw kippen tegen roofdieren is onze zaak ! Het is het belangrijkste voordeel van het gebruik van een ChickenGuard. Het kan van levensbelang zijn!

Dus, wat kunt u doen om uw kipjes te beschermen en te beveiligen? Hier zijn enkele ideeën, sommige essentieel, en andere bieden extra bescherming.

Gebruik een Veilige Omheining om uw Toom te Beschermen

Een goed, veilig en goed onderhouden omheining is van vitaal belang. Vossen en andere roofdieren hoeven alleen maar een klein gat onder uw omheining te kunnen graven, of een zwak punt te vinden waar een deel van de draad stuk is, om uw ren te kunnen betreden. Een hoge omheining (180 cm), idealiter met een naar buiten hellende bovenkant, is een goed begin. De helling zal voorkomen dat de vossen over de omheining kunnen klimmen. Indien je het onderstel gedeelte van je omheining een deel ingraaft, dan wordt het voor vossen veel moeilijker om gaten te maken en eronderdoor te graven. Zorg ervoor dat de omheining zelf ook sterk genoeg is. Gebruik in geval van twijfel een stevige tuinafsluiting in plaats van kippengaas.

Zorg ervoor dat uw kippen elke nacht worden opgesloten zowel bij regen als zonneschijn.

De meest waarschijnlijke tijd, maar niet de enige tijd, dat vossen jagen is ’s nachts en in de vroege ochtend. Zorg ervoor dat u uw toom ’s nachts opsluit. Gebruik één van onze ChickenGuard Automatischehokopeners. Ze sluiten de hokdeur ’s nachts af en openen hem weer als het licht wordt. Ze kunnen worden ingesteld met een timer of met een lichtsensor. U kunt bvb de timer instellen om ’s morgens de deur te laten openen en de lichtsensor gebruiken om s’avonds de deur te laten sluiten – elke combinatie is mogelijk. Als het in de zomer om 5 uur ’s ochtends licht is, maar gevaarlijk lijkt, stel dan de timer in op 7 of 8 uur ’s ochtends, u kan dit zelf kiezen.

Beveilig uw hok tegen elk roofdier

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar ervoor zorgen dat uw kippenhok VOLLEDIG veilig is, is van cruciaal belang. Vossen zullen alle kieren in uw hok vinden. Pas op voor een klein gat in een hoek van je hok of een open deur ’s nachts.

Een Maandelijkse Controle

… minstens. Controleer je omheining op eventuele gaten. Controleer de grond op tekenen van een vos die probeerde de ren te betreden. En controleer het hok zelf of het nog steeds stevig en veilig is. Controleer de batterijen van uw automatische hokopener , uw omheining of eventuele verlichting.

Lichten Kunnen Vossen Wegjagen, maar…

Lichten, en met name zwaailichten, kunnen werken, maar als je in een stedelijk gebied woont, dan jaag ze de vos misschien naar je buren en daar zullen ook niet welkom zijn. Het kan een afschrikmiddel zijn, maar vossen zijn sluw en als ze erachter komen dat het licht statisch is en in weken niet heeft bewogen, dan werkt de techniek waarschijnlijk niet. Je kunt de verlichting regelmatig  verplaatsen, maar dat kan vermoeiend zijn en gemakkelijk vergeten worden.

Andere dieren Kunnen Helpen met het Beschermen van uw Kippen

Uw hond kan helpen vossen weg te houden. Vossen hebben een uitstekend reukvermogen. Ze zullen uw hond ruikenen dat kan voldoende zijn om een vos te verjagen, maar als vossen echt honger hebben zullen ze het risico misschien toch nemen om in de buurt van je kipjes te komen. Als u de ruimte heeft, is een interessant alternatief om een lama of 2 te houden! Ze zijn blijkbaar goed in het wegdrijven van vossen. De kinderen zullen alleszins de nieuwe gezinsuitbreidingen geweldig vinden!

Wees Waakzaam

Laat je niet verleiden tot een vals gevoel van veiligheid, alleen maar omdat het je nog niet is overkomen. Wees waakzaam. Loop op onregelmatige tijdstippen eens rond je hok zodat je alles in de gaten kan houden.

Dat zijn enkele van de belangrijkste ideeën. Mocht je nog meer ideeën hebben, laat het ons dan weten.

We gebruiken cookies om zeker te zijn dat u de beste ervaring zal hebben met onze website en hiertoe volgen we je bezoek anoniem op. Indien je deze website verder gebruikt nemen wij aan dat u hier akkoord mee gaat.