Loading...

Trekken kippen ratten aan?

Het houden van kippen hoeft niet moeilijk te zijn, maar ratten kunnen een groot probleem vormen als men ze niet onder controle heeft.

Je hebt echt geen behoefte aan extra  stress van ongedierte dat midden in de nacht door je hokken kruipt, al je voer opeet, aan alles knaagt en overal uitwerpselen achterlaat waardoor je kregelig wordt.

Met een paar slimme beslissingen en een beetje voorbereiding, kunnen ratten gemakkelijk worden geweerd.

Ratten en kippen

Het is gebruikelijk dat nieuwe kippenhouders worden geïnformeerdoverhet houden van kippen. Ratten zijn immers één van de meest voorkomende problemen.

Maar het zijn niet de kippen zelf die de ratten aantrekken. Het is iets veel eenvoudiger.

Voedsel.

Ratten moeten eten, voortdurend. Ratten kunnen elke dag zelfs meer dan 10% van hun eigen lichaamsgewicht eten.

Dit betekent dat als je de lokale ongediertepopulatie een aantrekkelijke, gemakkelijke bron van voedsel geeft, zoals een stapel toegankelijk kippenvoer, het in feite een eet-zoveel-je-kanbuffet is. Je zult niet alleen overal op je terrein ratten hebben, je zult ook hun aantal doen groeien terwijl ze voortplantenomdat ze een gratis en bijna onbeperkte voedselbron hebben.

Ratten hebben ook een geweldig reukvermogen en kunnen voedsel ruiken vanop honderden meters afstand. Als je voedsel hebt op je erf, weten alle ratten in de buurt hiervan.

Waarom zijn ratten zo’n probleem?

Afgezien van het feit dat ze je voer eten en je water drinken, brengen ratten een hele reeks problemen met zich mee die je wilt vermijden.

Ten eerste eten ratten niet alleen kippenvoer. Het zijn opportunistische roofdieren die graag eieren stelen of pasgeboren kuikens doden en opeten.

Ten tweede: ratten maken kippen onrustig en zorgen voor stress in je toom. Dit kan de eierproductie verlagen, en wie wil trouwens ongelukkige kippen?

Ten derde staan ​​ratten bekendals dragers van parasieten en ziektes, en zullen ze luizen, vlooien, mijten en andere problemen naar je hok brengen. Bovendien besmetten ze ook je voer, water en hokken met hun uitwerpselen en urine.

Ten slotte, niemand houdt van ratten.En als je buren hebt, dan wil je niet de reputatie krijgen van de persoon die verantwoordelijk is voor alle ratten in de buurt omdat die zijn terrein niet goed onderhoudt.

Hoe kan je weten dat er ratten bij je kippen zitten?

Tenzij je een serieuze rattenplaag hebt, zul je waarschijnlijk de ratten niet zelf zienwant het zijn verlegen wezens die de neiging hebben om enkel ’s nachts buiten te komen. In plaats daarvan, hebje meer kans om aanwijzingen te zien welke de ratten achterlaten, zoals:

 • Knaagschade aan hokken en hekken: Ratten kunnen door bijna alles heen knagen. Zelfs onbehandeld hout en dun plastic vormen geen belemmering voor een vastberaden rat. Als je geknaagde hoeken of gaten begint te vinden, dan is dat een teken dat je misschien ratten hebt.
 • Gaten in hetkippenhok of de vloer van de kippenren: ratten kunnen niet alleen door alles heen knagen, ze kunnen ook zeer goed graven en kunnen zich zelfs van onderafhet hok een weg naar binnenknagen. Rattengaten zijn normaal gesproken een paar centimeter breed en hebben dezelfde onregelmatige randen als een afgeknaagd gat.
 • Jeverbruikt meer voer: het kan moeilijk zijn om precies te beoordelen hoeveel voer er dagelijks wordt gegeten en er is geen echt gemiddelde, omdat verschillende kippenrassen verschillende hoeveelheden eten. Kippen eten veel meer in de winter dan in de zomer. Maar als je veel meer voer kwijt bent dan normaal, dan moet iets anders ervan eten en dan zijn ratten waarschijnlijk de boosdoener.
 • Ontbrekende eieren: Ratten eten graag eieren, en als jehoeveelheid eieren de afgelopen dagen is gedaald dan kunnen ratten hiervan de oorzaak zijn.
 • Algemene tekenen: Er zijn ook devaak voorkomende tekenen van ratten, waaronder uitwerpselen, die eruitzien als bruine rijstkorrels en rattenpootafdrukken in minder begaande gebieden.

Vallen ratten kippen aan?

Hoewel het niet gebruikelijk is dat ratten volgroeide kippen aanvallen, kan het wel gebeuren.

Ratten kunnen tot 25 cm lang worden en tot 225 gram wegen. Ze kunnen ook agressieve, territoriale en hardnekkige wezens zijn. Maar ratten gaan over het algemeen niet op zoek naar een gevecht. In plaats daarvan zul je eerder een rat vinden die de makkelijke optie prefereertzoals het stelen van voer en eieren bovenhet aanvallen van dekippen.

Als er echter weinig voedsel is of de gelegenheidis aanwezig, dan zullen rattenzeker kuikens aanvallen, omdat die zich veel minder goed kunnen verdedigen. En om dezelfde reden ook kleinere of oudere vogels.

Wanneer heb je de meeste kans om ratten te vinden?

Ratten kunnen en zullen het hele jaar door voorkomen, om welke reden dan ook, maar er is één belangrijkeoorzaak voor een rattenplaag:

Ratten moeten eten.

Dit betekent dat ratten veel eerder zullen overwegen om je kippen aan te vallen of proberen een kippenhok binnen te dringen tijdens de herfst en winter, wanneer er minder voedselbeschikbaar is, en ze meer moeten eten vanwege de kou.

Als je ophet platteland woont, is het de moeite waard om rond de oogsttijd je hokken zeer goed te controleren. De oogsttijd is een beloning voor ratten en muizen, maar ze hebben de neiging de velden te ontvluchten nadat de zware machines zijn uitgereden en de gewassen zijn binnengehaald.

Als je in de stad woont, is de oogst minder een probleem. De seizoensveranderingen zijn ook veel minder ingrijpend, dus het maakt ratten niet zoveel uit wanneer ze komen.

In plaats daarvan hebben ratten de neiging om samen te komen in een omgeving die gemakkelijk toegang geeft tot voedsel en bescherming. Besteed veel aandacht aan plaatsen waar vuilnisbakken tegen hekken staanen langs de randen van schuren, stapels brandhout en andere plaatsen die een mooi, veilig nest voor ratten kunnen zijn.

Hoe je kippen beschermen tegen ratten

Het ontwerpen van een rattenbestendighok is verbazend moeilijk, omdat ratten ongelooflijk atletisch zijn. Onthoud dat ratten kunnen:

 • Springen tot 1 meter hoog vanuit een staande positie en springen tot 1.2 meter dwars tussen obstakels.
 • Bijna alles beklimmen.
 • Glippen door zeer kleine gaatjes(ongeveer 25 mm, de grootte van een grote munt.)
 • Graven door de meeste materialen.

Dus wat doe je?

In dit geval is voorkomen beter dan genezen. De beste manier om ratten uit je kippenhokken te houden, is door te voorkomen dat ze überhaupt naar het hok willen komen.

Voedsel

Bedenk dat het leven van een rat wordt gedomineerd door voedsel. Ze worden eerst aangetrokken door voedsel- en waterbronnen. Verwijder al het voedsel en een rat zal heel weinig reden hebben om in een hok te willen gaan.

Je moetje voedsel- en waterverspilling tot een minimum beperken. Dit is niet alleen een goede gewoonte omdat het beter is voor het milieu het bespaart je ook veel geld (voer is niet goedkoop!). Jekan veel doen met enkele eenvoudige aanpassingen.

 • Ruim gemorst voer op voordat de avond valt. Zelfs zaaddoppen en -resten kunnen nog steeds ratten aantrekken, dus houdt alles zo schoon mogelijk.
 • Bewaar voer zo ver mogelijk van het hok en bewaar voer in luchtdichte containers. Luchtdichte containers maken het veel moeilijker voor ongedierte om het te ruiken en toegang te krijgen tot het voer. Bovendien betekent het voedsel ver weg van je hok houden, dat potentiële plagen of roofdieren uw kippen niet zullen associëren met een gemakkelijke maaltijd.
 • Bewaar voer niet in zakken of karton. Een rat kan in enkele minuten doorheen beide knagen. Vermijd indien mogelijk ook plastic, aangezien de meeste plastic containers niet echt rattenbestendig zijn. Bewaar voer ergens hoog en ontoegankelijk, of indien mogelijk in metalen voerbakken.
 • Verwijder ’s nachts alle voer- en waterbronnen. Hoe je dit het beste doet, hangt af van je kippenhok. Je kunt hangende voerbakken gebruiken, die gemakkelijk van de haak kunnen worden gehaald en elders worden opgeborgen, of investeer in voerbakken die bestand zijn tegen knaagdieren.

 

Het kippenhok

Ratten uit je hokken houden is meestal gewoon je gezond verstand gebruiken en ervoor zorgen dat alles stevig en veilig gebouwd is.

Ratten knagen aan alles, dus alle hokken moeten gemaakt zijn van sterk, weerbestendig hout dat een verflaag heeft gekregen om het voor ratten veel moeilijker te maken om binnen te dringen.

Alle deuren moeten ’s nachts goed worden vergrendeld. Gebruik nooit zwakke draaislotjes of haken. Investeer in plaats daarvan in sloten van betere kwaliteit, of indien mogelijk een automatische deursetdie voor roofdieren bijna ondoordringbaar zijn.

Legnesten moeten worden verhoogd zodat de eieren daarbinnengoed beschermd zijn. Zorg er ook voor dat alle eieren dagelijks worden geraapt, aangezien eieren een verleidelijk doelwit zijn voor hongerige ratten. En ze zullen dan zeker een manier zoeken om binnen te dringen als ze weten dat er eieren zijn om te eten.

Kippen verliezen aan roofdieren is één van de meest voorkomende zorgen voor kippenhouders en het is de moeite waard erop te wijzen dat de maatregelen die we aanbevelen niet alleen beschermen tegen ratten. Het zijn goede algemene veiligheidsmaatregelen om jekippen gelukkig, gezond en levend te houden.

Hoe kan ik voorkomen dat ratten onder mijn omheining graven?

Ratten zijn uitstekendegravers en omheiningen die bedoeld zijn om ze buiten te houden, moeten worden verstevigd.

Het is eigenlijk vrij eenvoudig om te voorkomen dat ratten onder je omheiningdoor graven. Koop een stevige roosterdraad of stevig gewapend net en graaf een kleine greppel onder en voor je omheining. Installeer hierin de draad aan de onderkant van je omheining en vul de greppel opnieuw met aarde. Ratten zullen zelden proberen om verder dan 15 cm te graven en zullen het snel opgeven en een andere weg naar binnen moeten zoeken.

Kunnen ratten door kippengaas eten?

Absoluut. Standaard kippengaas is lang niet sterk genoeg om te voorkomen dat ratten er doorheen knagen.

Het is ook de moeite waard erop te wijzen dat kippengaas gewone roofdieren zoals vossen en marters niet zal tegenhouden.

Gebruik in plaats daarvan sterk gegalvaniseerd gaas, dat stevig is bevestigd om te voorkomen dat dieren eronder door graven of het aan de randen lostrekken. Als je al kippengaas hebt, kan je eenvoudig een tweede laag sterkere draad aan de buitenkant bevestigen.

Wat zijn de beste voederbakken voor kippen die bestand zijn tegen knaagdieren?

Automatische voederbak

Automatische voederbakken zijn het beste type voederbakken en waarschijnlijk de beste knaagdierbestendige optie op de markt.

Het ontwerp van een automatische voerbak maakt het in wezen knaagdierbestendig. Wanneer een kip op de voetplaat stapt, gaat de voerbak open en geeft voer uit. Als de voerbak niet wordt gebruikt, wordt het opgeslagen in een zware container, die over het algemeen ongeveer 9 tot 18kg voer kan bevatten, en dus duurt het evenvoordat het opnieuw bijgevuld moet worden.

Voeder trog

Een voederbak in trogstijl ziet er precies uit zoals hij klinkt, een kleine trog op het erf, gemaakt van hout, plastic of metaal.

Eenvoudig op te pakken en te verplaatsen. Voeder troggen zijn een goede optie als u zich zorgen maakt over ratten. Zoek naar een metalen constructie en vergeet ze niet te bedekken!

Voedertoren

Ook wel voedertrechte genoemd. Voedertorens houden veel voer vast en geven alleen meer af als het voederbakje onderaan leeg begint te raken.

Vrijstaande voederbakken zoals deze zijn een goede optie, omdat ze gemakkelijk kunnen worden opgepakt, verplaatst en opgeborgen, maar het kan zijn dat je aan het eind van de dag gemorst voer moet wegvegen.

Te vermijden zaken: Externe voederbuizen

Externe voederbuizen haken aan de buitenkant van een kippenhok, waardoor ze heel eenvoudig te installeren en gemakkelijk te gebruiken zijn.

Helaas maakt de manier waarop voederbakken zoals deze werken ze de meest rommelige, tenzij je iets bedenkt waardoor ze ’s avonds makkelijk te verwijderen zijn. Ze zijn meestal zodanig geïnstaleerdop een plaats waardoor ze het belangrijkste doelwit zijn voor ongedierte.

Hangende voerbakken

Hangende voerbakken zijn waarschijnlijk het eenvoudigste type in ontwerp. Het is eigenlijk een kom die aan een omheining of hok wordt gehangen.

Ze hebben dezelfde problemen als de voederbuizen. Voer neigt overal terecht te komenen er is niets dat ratten ervan weerhoudt om aan het voedsel te ruiken of erin te klimmen en zich vol te proppen, terwijl ze ondertussen over je hele kippenvoer plassen!

Conclusie

Naar alle waarschijnlijkheid, zalje vermoedelijkgeen grote problemen krijgen wanneer er slechts een paar ratten aanwezig zijn rond je hok. Maar een goede voorbereiding voor je kleine gevederde vrienden is altijd de slimste zet.

Wanneer je leefruimtes en rennen installeert, moet je er alles aan doen om je kippen veilig en beschermd te houden. Onthoud dat voorkomen beter is dan genezen en een beetje extra investering kan je later veel kosten, tijd en kopzorgen besparen, mocht je toch te kampen krijgen met ongedierte.

We gebruiken cookies om zeker te zijn dat u de beste ervaring zal hebben met onze website en hiertoe volgen we je bezoek anoniem op. Indien je deze website verder gebruikt nemen wij aan dat u hier akkoord mee gaat.